Дъждът – защо е важен

Как разбирате дали и колко е валяло на полето? Прогнозата за времето, дори когато е локална, дава само приблизителна представа. Метеорологичните служби обикновено са в по-големите градове или на летищата. А дъждът е най-неравномерното от всички климатични явления – всеки земеделски производител е бил свидетел как вали в стопанския двор например, а на блока, който е на 2-3 километра разстояние, не е паднала и капка.

Някои земеделски производители поставят по полетата дъждомери или обикновени пластмасови съдове, в които се събира дъждовната вода. За да не се изпари част от водата и да може да се каже кога точно е паднал дъждът, е нужно те редовно да се обхождат, което е свързано със загуба на време. Освен това е нужно тези ръчни отчети да се записват без пропуски, за да могат да се вземат правилни агрономически решения.

За да улесним работата на земеделските производители, създадохме Meteobot® Mini и Meteobot® Micro – електронен дъждомер, с който в реално време получавате информация за валежа – и то в точката, която ви интересува – блок, лозе, овощна градина и др. Meteobot® Mini и Meteobot® Micro са с малки размери, което го прави изключително подходящ за монтаж на полето – между растенията или на стълбове. Не е нужно да ходите на място, за да проверите дали е кално и дали машините могат да влязат в блока. С помощта на автоматичния дъждомер можете много по-лесно да прецените кога е подходящо да се сее, да се тори или да се провеждат обработки на почвата. Вече няма нужда тежката техника да пътува, понякога много километри, само за да установи механизаторът, че няма да може да се работи.

Освен количеството на дъжда, Meteobot® ви дава информация и каква е била неговата интензивност (литра / час). Ако валежът е интензивен, той по-трудно попива в почвата и понякога няма стопанско значение. При някои видове почви се образува запечатващ горен слой от кал, който не позволява на влагата да проникне в дълбочина. Освен това при интензивноcт по-голяма от 0,2 литра / минута и количеcтво по-голямо от 10 литра /кв. м. наклонените полета са застрашени от водна ерозия.

Навременната информация за дъжда помага също така да прецените доколко са влажни растенията и по-точно да планирате пръскане, жътва и т.н. Всеки е виждал в прогнозата за времето очакван валеж от 0,2 литра и се е питал дали действително ще вали, или „го пишат, колкото да се застраховат“. Ако за цялостната точност на прогнозата 0,2 литра не са от решаващо значение, то за растенията са – дори и съвсем слабо преваляване е достатъчно, за да започне развитието на някои гъбични болести.

Данните, които Meteobot® предава, се натрупват и позволяват изчисляване на редица исторически показатели – годишна сума на валежа, валежи по месеци и т.н. По този начин, освен за по-лесното планиране на текущата работа, Meteobot® помага и за агрономически анализ. След прибиране на реколтата е важно да се установят причините за добивите и да се вземат възможните мерки. Така например за всеки хибрид има оптимално количество валежи, което му е нужно, за да реализира своя добивен потенциал. Ако това количество е паднало, но добивът е нисък, то следва да търсим причината другаде – в подхранването, растителната защита и т.н.

Общото количество дъжд не винаги е единственият определящ показател. В някои фази на развитие на растенията (например наливане на зърното при пшеницата), те имат по-голяма нужда от вода. Ако в този момент е нямало валежи, зърната се спаружват и добивът е нисък. За правилната диагностика тук помага показателят разпределение на валежите по седмици.

В крайна сметка, не можем да влияем на дъжда, независимо колко ни се иска понякога. Но като го измерваме точно и навременно, ще бъдем в състояние да вземаме възможно най-добрите агрономически решения в дадената ситуация.