Meteobot® на БАТА АГРО 16-20 май 2022

26.05.2022

Meteobot-BATA-AGRO-2022

Традиционно екипът на Meteobot® участва като изложител в организираното от Българската асоциация на търговците на агротехника изложение БАТА АГРО.

Meteobot® презентира за първи път своя нов сензор за дъжд, който се отличава с още по – надеждна и прецизна технология, по – висока точност и резолюция и изисква минимална поддръжка по време на експлоатацията му.

На многобройните клиенти бяха демонстрирани всички нови функционалности в мобилните приложения Meteobot® – автоматично изчислени нови агрономически параметри като:

  • Студени часове – важен показател за закаляването и бъдещото развитие на цветове при плодните насаждения, който се изчислява от сумата на часовете, в които средната температура е не по – висока от определена температурна граница (0°C);
  • Мокра температура – важен агрономически параметър за ранното предупреждение от мразове;
  • Делта Т – разликата между температурата на въздуха (суха температура) и мократа температура. Важен показател при определяне дали климатичните условия са подходящи за пръскане, за да се постигне максимален ефект от използваните препарати. Оптималните стойности на Делта Т са между 2°C и 8°C.
  • Нови и много полезни функционалности в приложението Meteobot® Nitro – комплексна графика за развитието на фенофазите при пшеницата на база на натрупана температурна сума и индикации за подходящи климатични условия за усвояване на азота в реално време и в бъдеще чрез прецизна агропрогноза. На база на това фермерите могат още по-точно да прецизират кога и с колко азотен тор да подхранят растенията.

Графика усвояване азот и фенофази

 

Картата на Meteobot® продължава да се разширява, като вече са инсталирани над 2000 метеостанции на 4 континента:

Meteobot map