Колко допълнителен добив дава дъждът през май?

Всеки зърнопроизводител знае, че за добрите добиви от пшеница е много важно да има валежи по Гергьовден. Но колко точно? Отговор дава системата за прецизно торене Meteobot® Nitro.

През стопанската 2020/2021 г. на основното опитно поле на Meteobot® бяха засяти 20 сорта пшеница. Пет от тях бяха заложени с контролна цел и на друго поле при същите условия (тип на почвата, предшественик и т.н.).

На следните графики са показани валежите от ноември 2020 г. до юни 2021 г. на двете места. На основното поле те бяха 519 л/кв.м, а на контролното – 456 л/кв.м. Основната разлика дойде от двата валежа – единият в края на април (26 л/кв.м), а другият – в средата на май (19 л/кв.м), които паднаха на основното поле, но не и на контролното. По това време посевите бяха съответно в края на вретенене и в изкласяване.

Какви бяха резултатите?

Благодарение на тези допълнителни 45 литра дъжд през април и май, средните добиви на основното поле бяха с 84 кг/дка (или 16%) повече. А ето и конкретните резултати по сортове:

Dobivi zavisimost ot dazhd

Интересното в случая е, че по-високите резултати се получиха при едно и също количество азот – 15 кг активно вещество на декар. Това потвърждава колко важно е да се тори според валежите и наличната почвена влага. Азотният тор се усвоява пълноценно и води до по-висок добив, само ако има нужното количество вода.

Тук може би всеки си задава въпроса „Но как да преценя с колко да торя, след като не се знае колко дъжд ще падне през годината?“ Действително, не можем да отгатнем общото количество на валежите. Но това, което можем, е да разделим азота за пролетно торене на три пъти. И третото торене да се направи на флагов лист, ако има нужните условия – запас от влага в почвата и очакван дъжд по краткосрочна прогноза:

  • Ако почвената влага е под 50%, третото торене има смисъл, само при положение, че се очакват поне 20-30 литра дъжд, за да може азотът да се усвои ефективно. Колко е влагата в дълбочина (напр. на 20, 40, 60 и 80 см) се вижда най-добре от метеостанция Meteobot® Nano, монтирана на полето.
  • Ако влагата е над 85% и се очакват поне 10-15 л/кв.м. дъжд, тогава също е удачно да се натори за трети път. Конкретното количество азот, което ще е необходимо на пшеницата в този момент, можете да разберете като направите измерване с хлорофилметъра Meteobot® Nitro. Тук много важно е да не се внася повече азот от нужното, тъй като излишъкът може да доведе до спаружване на зърното и по-ниски добиви. Повече за това можете да научите от статията „Как да торим, ако годината е суха или дъждовна?

За да видите лично как работи хлорофилметърът Meteobot® Nitro на някое от Вашите полета, се свържете директно с нашите търговски представители:

За Северна България:

Атанас Гочев

atanas@meteobot.com

0895 545636

 

За Южна България:

Кольо Петков

kolyo@meteobot.com

0895 541807